Sezon na grzyby w pełni wystarczy wziąć koszyk i ruszyć do lasu trzeba jednak uważać co się zbiera.

W Polskich lasach rośnie kilkadziesiąt gatunków jadalnych grzybów leśnych. Bez problemu znajdziemy m.in. podgrzybki, maślaki, a nawet prawdziwki. Przed wybraniem się na grzybobranie warto zapoznać się nie tylko z gatunkami grzybów jadalnych ale również trujących.

Równie ważne jest to, że za koszyk nie powinny służyć nam foliowe worki i torebki, ponieważ powodują one zaparzenie grzybów i przyśpieszają ich psucie. Pamiętajmy, że jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia m.in. takie jak bóle brzucha, uporczywe wymioty i biegunki oraz zaburzenia świadomości powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala.

 

Media

KOMENTARZE

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.