Prawie wszystkie rudzkie szkoły podstawowe uczestniczą w programie „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole”. – Jako matka wiem jak ważne jest kształtowanie odpowiednich przyzwyczajeń żywieniowych u dzieci, cieszę się więc, że rudzkie placówki dokładają starań, by także w tym zakresie uzupełniać dziecięcą edukację – mówi Anna Krzysteczko, zastępca prezydent miasta.

Celem obu programów jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka, przetworów mlecznych oraz warzyw i owoców. Program „Szklanka mleka” jest realizowany od 2004 roku i obejmuje uczniów wszystkich rudzkich szkół podstawowych. W ramach jego realizacji uczniowie otrzymują za darmo białe mleko, a za drobną dopłatą mogą posilić się mlekiem smakowym. – Dyrektor szkoły zawiera odpowiednią umowę z firmą, która również bierze udział w programie i spełnia wymagania Agencji Rynku Rolnego – tłumaczy Izabela Pawłowska z Wydziału Oświaty rudzkiego magistratu. – Firma dostarcza do szkoły odpowiednie produkty, które są dystrybuowane wśród uczniów – mówi.

- W naszej szkole w programie „Szklanka mleka” biorą udział uczniowie klas 1-3, których opiekunowie prawni wyrazili pisemną zgodę na uczestnictwo w tej akcji – mówi Jadwiga Lignarska – Guzy, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 23. – Akurat w naszej placówce wszyscy rodzice wyrazili taką zgodę – dodaje. – Uczniowie pod opieką swojego wychowawcy odbierają należne im mleko, a także owoce lub warzywa, które dystrybuowane są w ramach programu „Owoce w szkole” – tłumaczy.

Program „Owoce w szkole” jest realizowany w Rudzie Śląskiej od roku szkolnego 2009/2010 na tych samych zasadach co program „Szklanka mleka”. – W tym programie na 25 rudzkich szkół podstawowych uczestniczą 22 jednostki – mówi Izabela Pawłowska. – Według programu każde dziecko ma dostać  po jednym produkcie warzywnym i owocowym – tłumaczy. - W SP 23 uczniowie 3 razy w tygodniu otrzymują mleko, a 2 razy w tygodniu warzywa i owoce – podsumowuje dyrektor Lignarska – Guzy.


- Jeśli chodzi o program „Szklanka Mleka” jest on finansowany z trzech źródeł: dopłaty unijnej obejmującej dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych, dopłaty krajowej obejmującej dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych oraz z dofinansowania z Funduszu Promocji Mleka obejmującej dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów - tłumaczy Tomasz Żabiński, dyrektor Katowickiego Oddziału Terenowego ARR. - W placówkach korzystających z programu, uczniowie najczęściej spożywają mleko 3 razy w tygodniu, zgodnie z założeniami dopłaty krajowej. Jeśli chodzi o program „Owoce w szkole” to częstotliwość wydawania owoców i warzyw jest uzależniony od liczby uczniów podanych w umowach, które zgłoszone placówki zawarły z zatwierdzonymi dostawcami w całej Polsce, na podstawie której określana jest liczba porcji na dany semestr – mówi.

źródło: UM RUDA ŚLĄSKA

KOMENTARZE