KULINARNE INSPIRACJE zródło: UM BYTOM
Kuchenne rewolucje, o których szumią media, nie omijają Bytomia. Mistrzowie kuchni z różnych zakątków Europy zawitają niebawem do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich. To już piąta edycja międzynarodowych warsztatów.

 

„Bądź kreatywny" -  to hasło tegorocznej imprezy. Prezentację sztuki baristycznej (parzenia kawy),  pokaz carvingu (artystycznej dekoracji z owoców i warzyw), warsztaty sommerliera (znawcy win) i wiele innych atrakcji zafundują nam polscy i europejscy mistrzowie branży kulinarnej. W gronie najlepszych wystąpi m.in. Krzystof Drabik, absolwent bytomskiego zespołu szkół, Mistrz Polski, Chin i Dalekiego Wschodu w „barmaństwie" typu „flair".

Warsztaty w ZSG-H to także szansa dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy spróbują swoich sił w rozmaitych konkurencjach. Z zagranicznymi kolegami po fachu zmierzą się młodzi kucharze. Na poziomie szkolnym rywalizować będą barmani oraz miłośnicy carvingu.. W konkursie „Fusion on the table" z kolei jurorzy wyłonią Mistrza Nakrywania i Dekoracji Stołów.

Z warsztatów skorzystają nie tylko amatorzy kuchni. Imprezę urozmaicą pokazy makijażu, tańca, masażu oraz konkurs fotograficzny. O pierwszeństwo w sztuce wizażu zawalczą  uczestnicy konkursu „Metamorfoza/Bussinesswoman". Początek warsztatów  w piątek o 9.00.

KOMENTARZE