Pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa, wykład Wiesława Ambrosa na temat kuchni staropolskiej i myśliwskiej, pokazy barmańskie oraz szereg konkursów dedykowanych m.in. carvingowi, sztuce gotowania i nakrywania do stołu to tylko część atrakcji przygotowanych w ramach IV Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Wojewódzki Sąd Administracyjny rozstrzygnie czy wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Piotr Kardasz zachowa mandat.

Spotkanie Miesiąca - cykliczny punkt działań Muzeum Górnośląskiego odbyło się po raz kolejny. Tym razem w Bytomiu zaprezentowano postać Krystiana Gałuszki, dyrektora Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rudzie Śląskiej.

Na terenie Miechowic rozwieszono klepsydry z informacją o "śmierci" Gimnazjum nr 13. Tę dziwną formę protestu przeciwko decyzji radnych w sprawie reorganizacji bytomskich szkół za niestosowną uważają nawet ci, którzy likwidacji szkoły nie chcieli.

"Starożytna i współczesna koncepcja materii" to temat otwartego wykładu, który dla Bytomskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku wygłosi dziś prof. dr hab. Bogdan Dembiński z Uniwersytetu Śląskiego.