Czterej pracownicy Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuś w Rudzie Śląskiej-Orzegowie zachorowali na koronawirusa. Chorzy zostali błyskawicznie odizolowani od reszty personalu, natomiast zakład i sklep zostały zamknięte do 3 sierpnia. Pozostali pracownicy zostaną poddani w ciągu kilku najbliższych dni przesiewowym testom.
- Niestety panująca pandemia dotknęła także nasz zakład. 4 osoby zachorowały, które zostały natychmiast odizolowane łącznie z osobami z którymi miał kontakt. Wszystkie te osoby przebywają w domu i czują się bardzo dobrze. Jesteśmy w przenośni i dosłownie firmą rodzinną, to z tzw kontaktu z osobą chorą poszły od razu 2 lub 3 osoby, gdyż razem ze sobą zamieszkują. Jako właściciele byliśmy i jesteśmy w ciągłym kontakcie z sanepidem i nadzorem weterynaryjnym - czytamy w oświadczeniu, jakie skierowali do swoich klientów właściciele firmy.
Wszyscy pracownicy, pracujący w sklepie oraz w zakładzie przetwórstwa zostaną profilaktycznie przebadani na obecność COVID-19. Wędliny oraz produkty garmażeryjne wytwarzane przez rodzinną firmę są poddawane obróbce cieplnej, a zdaniem ekspertów wirus nie przenosi się przez żywność. W dodatku w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne i minimalizuje ryzyko zarażenia praktycznie do zera.