Dla katolików Wielkanoc to najważniejsze święto w roku. Towarzyszy mu wiele obrzędów, a większość z nich ma wielowiekową tradycję. Niektóre zwyczaje, takie jak wielkanocne śniadanie są kultywowane na terenie całego.
Święta Wielkanocne za pasem. Mieszkańcy Rudy Śląskiej w pośpiechu robią ostatnie zakupy, a w kościołach trwają obchody Triduum Paschalnego. Wiele domów zdobią kolorowe palmy, a te mają związek z wieloma, nieco już zapomnianymi, wielkanocnym zwyczajami. Na Śląsku wierzono, że palma święcona w Niedzielę Kwiatową posiada cudowne właściwości lecznicze. Łykano więc tak zwane kotki. Śniadanie wielkanocne, które spożywa się w niedzielny poranek, to zwyczaj kultywowany we wszystkich regionach Polski. Jednak potrawy, które pojawiają się na stołach, zmieniały się na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Coraz więcej osób ceniąc swój czas oraz wygodę korzysta z bogatej oferty restauracyjnej. W Marysinym Dworze w Katowicach wielkanocne specjały już od dobrych kilku tygodni cieszą się sporym zainteresowaniem. Ile regionów, ile domów i rodzin – tyle zwyczajów i obrzędów wielkanocnych. Warto, jednak pamiętać o tym, że to nie one są najważniejsze podczas tych świąt.