Polska tradycja mówi-kto nie zje w Tłusty Czwartek pączka, temu się nie będzie wiodło. Czym go nadziać, aby gwarantował nam powodzenie w życiu? I jak zrobić obłędnie pyszne pączki?

 

 

Tłusty Czwartek, jego data jest zależna od daty Wielkanocy, zapowiada koniec zapustów oraz początek Wielkiego Postu. Święto to obchodzimy zazwyczaj niezwykle hucznie i zgodnie z tradycją, wiąże się z objadaniem. Głównymi symbolami tego dnia są pączki i faworki.

Zjeść czy nie zjeść? To pytanie zadajemy sobie co roku. Jeżeli jednak marzysz o pączku, a ostatni jadłeś rok temu w Tłusty Czwartek, to ten jeden nie zrujnuje twojej diety. Dodatkowo już po spożyciu jednego pączka stajemy się szczęśliwsi.

Tłusty Czwartek bierze swoje początki z tradycji pogańskich, jednak znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej. Niestety pomysłodawcę pączków kryje mrok historii. Wiadomo tylko, że tradycja ta w Polsce sięga XVII wieku.

Media

KOMENTARZE