21 marca świętują rzemieślnicy. Msze święte oraz oficjalne uroczystości organizują Cechy Rzemiosł i Przedsiębiorczości zrzeszające rzemieślników z Rudy Śląskiej, Bytomia oraz Radzionkowa.

Pracownicy 85 zakładów zrzeszonych w Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Rudzie Śląskiej wraz z uczniami wezmą udział w mszy św. w kościele pod wezwaniem św. Piusa X w sobotę o godzinie 16.00. 

Cech Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Rudzie Śląskiej zrzesza 85 zakładów. Wśród nich najwięcej zakładów fryzjerskich – 30, motoryzacyjnych – 20, oraz cukierniczo-piekarskich – 11. Po 1 zakładzie reprezentowane jest kominiarstwo, wulkanizacja czy branża fotograficzna. W 81 prowadzona jest praktyczna nauka zawodu młodocianych pracowników. W sumie w Rudzie Śląskiej kształci się obecnie 265 uczniów, z czego 119 to uczniowie, z którymi umowy podpisano w 2014 roku.

Uroczyście będzie w Bytomiu. Bytomski cech rzemiosł bowiem obchodzi w tym roku 70. rocznica powstania. W trakcie uroczystości odznaczeni zostaną rzemieślnicy, którzy długo działają na bytomskim rynku. Prym wiedzie Piekarnia-Cukiernia przy ul. Pułaskiego, której właścicielami są Sylwia i Jan Strzechowie. Zakład istnieje w Bytomiu już 80 lat. Od 70 lat bytomianie korzystają zaś z usług zakładu fotograficznego Foto Hanka przy ul, Piłsudskiego, należącego do Jana Gawdzika. Krócej, bo 40 lat, swoje usługi świadczy cukiernia przy ul. Sądowej, należąca do Barbary, Natalii i Zygmunta Wyłomańskich. Wyróżnienie za 25 lat działalności odbiorą natomiast Danuta Przybyszewska, właścicielka restauracji Myśliwska oraz  Antoni Wojciechowski, właściciel Polmozbytu Bytom.

KOMENTARZE