W najbliższą sobotę /20 maja br./ odbędzie się piknik przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym, tzw. „piekaroku” (ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda). Obok degustacji chleba, wypiekanego na naturalnym zakwasie, w programie wydarzenia zaplanowano prelekcję o historii miejsca, pogadankę o pszczołach oraz warsztaty kreatywne dla dzieci. Imprezę poprowadzi Inga Papkala.

20 maja rudzki magistrat we współpracy z Piekarnią–Cukiernią Jakubiec oraz Muzeum Miejskim im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej zaprasza na wspólną biesiadę przy zabytkowym piecu chlebowym, zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Będzie można podglądnąć tradycyjny proces wypieku chleba oraz skosztować jego smaku. – Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Piknik rozpocznie się opowieścią Krzysztofa Gołąba – dyrektora Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, który przypomni historię powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w Rudzie. Będzie można wysłuchać też ciekawostek o życiu i pracy pszczół oraz nabyć słoiczek miodu z lokalnej pasieki Pasjonata.

Dla najmłodszych przewidziano warsztaty kreatywne. – Będziemy wykonywać kwiatki dla mam z okazji zbliżającego się ich święta – zdradza Ewelina Pieczka, etnolog, kierownik działu etnografii Muzeum Miejskiego. – Będzie można też spróbować, jak prało się na „waszbrecie” i „szpanowało” pranie – dodaje. Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Kilka razy w roku rudzki magistrat organizuje spotkania przy piekaroku, podczas których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem tradycyjną metodą. – Zapraszamy mieszkańców na pierwszy w tym roku piknik przy zabytkowym piecu chlebowym – zaprasza Krzysztof Piecha. - Kolejne spotkanie przy piekaroku planujemy zorganizować 1 lipca w ramach święta „Kierunek GZM” – dodaje.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

KOMENTARZE