Policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Rudzie Śląskiej wraz z Inspekcją Weterynaryjną sprawdzają, czy handlowcy na targowiskach i w okresowych punktach sprzedaży przestrzegają przepisów o ochronie zwierząt. Mowa przede wszystkim o przedświątecznej sprzedaży żywych karpi.

Kontrole policjantów i inspektorów weterynarii obejmują szczególnie powstające przed świętami punkty handlowe zajmujące się wyłącznie sprzedażą karpia.


Policjanci zajmujący się na co dzień przestępczością gospodarczą i ochroną zwierząt zwracają uwagę na kwestie związane ze sprzedażą żywych ryb oraz legalnością ich pochodzenia. Pamiętajmy, zwierzęta też odczuwają ból! Przenosząc żywego karpia w torbie, jesteśmy zobowiązani zapewnić mu wystarczającą ilość wody i miejsca. Rybę należy uśmiercić humanitarnie, tak aby oszczędzić jej zbędnego bólu i stresu.
W przypadku ujawnienia nieprawidłowości związanych ze sprzedażą żywych ryb policjanci apelują o kontakt pod numerem alarmowym 112. Ustawa o ochronie zwierząt za znęcanie się nad zwierzęciem przewiduje karę do 3 lat pozbawienia wolności, a w przypadku szczególnego okrucieństwa, kara ta wzrasta do 5 lat.


Inspektorzy weterynarii podczas kontroli punktów handlu zwracają w szczególności uwagę na warunki, w jakich przetrzymywane są karpie oraz sposób ich uśmiercania.
Baseny i zbiorniki, w których znajdują się ryby, powinny zapewniać im właściwe warunki bytowania. Transportowanie i przetrzymywanie ryb w pojemnikach pozbawionych wody, czy też przenoszenie ich w workach foliowych nie jest humanitarnym traktowaniem zwierzęcia.

KOMENTARZE