Ulubionym potrawom z dzieciństwa poświęcona jest kolejna odsłona konkursu Rudzkie Smaki. Tym razem Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej zachęca mieszkańców do zgłaszania przepisów potraw sprzed wielu lat. Do końca maja można przesyłać przepisy na smaki dzieciństwa, te niezapomniane te, do których lubimy wracać.

Być może będą to pierogi babci, szarlotka mamy, albo jeszcze inna potrawa, która wywołuje ciepłe wspomnienia. Zbliża się Dzień Dziecka. Obok prezentu, na który z pewnością  czeka każdy maluch miłym akcentem tego święta będzie jakiś smakołyk – niespodzianka. Można też zaprosić dzieci do wspólnego gotowania i przygotować razem ulubioną potrawę. – Zachęcam do podzielenia się swoimi smakami dzieciństwa. Może dla innych będą one ciekawą inspiracją i pomysłem na niespodziankę z okazji Dnia Dziecka – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Kwiecień był okazją do przypomnienia sobie wiosennych wypraw poza miasto i przesyłania przepisów na przekąski i smakołyki, które można spakować do piknikowego kosza. Zwycięskie propozycje mieszkańców zostaną zaprezentowane 23 maja podczas pikniku przy rudzkim piekaroku (23 maja, godz. 12:00-14:00, ul. Bujoczka 24, dzielnica Ruda).

Konkurs „Rudzkie smaki- sezon II” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.

- Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

W 2015 roku również wybierane i nagradzane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji. - W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na świąteczne potrawy, a kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiegała pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy” – przypomina Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Do końca maja zaś czekamy na przepisy na potrawy z dzieciństwa – dodaje Piecha.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

źródło: UM Ruda Śląska

KOMENTARZE