Ile trzeba energii, żeby ziarno przybrało formę pieczywa? Jak efektywne były maszyny, nim pojawiła się para i elektryczność? W niedzielę 7 czerwca Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” pozwoli nam na własnej skórze sprawdzić, jak wyglądał świat przed rewolucją przemysłową. A w sobotę 13 czerwca pełną moc osiągnie INDUSTRIADA – święto Szlaku Zabytków Techniki.

Wyprawę po Skansenie warto rozpocząć w zagrodzie przy chałupie z Goleszowa, gdzie z pomocą wialni nauczymy się oddzielać ziarno od plew. Wolisz bardziej bezpośrednie metody? Odwiedź zagrodę z Panewnik i wypróbuj działanie cepa. Zagroda z Frydka, wiatrak z Grzawy i młyn z Imielina pomogą zmienić ziarno w mąkę. A skoro doszliśmy już do tego etapu, pamiętajmy, że przy młynie z Imielina nauczymy się także wyrabiać ciasto i piec bułki. A kto szuka pracy i chleba, znajdzie je przy piecu chlebowym z Landka w zagrodzie z Goleszowa. Na zakończenie dla odpoczynku koncert zespołu All Sounds Allowed.

KOMENTARZE